Cyber Campus Denmark

Danmarks cyberskjold

Vores nationale cyberforsvar skal udvikles og styrkes. Derfor står Security Tech Space sammen med Aarhus Universitet og Aarhus Kommune bag ideen om et dansk Cyber Campus, der skal styrke Danmarks digitale front mod cybertrusler.  

Hvad er Cyber Campus Denmark?

Security Tech Space står sammen med Aarhus Universitet og Aarhus Kommune bag ideen om et dansk Cyber Campus, der skal styrke Danmarks digitale front mod cybertrusler.

Cyber Campus Denmark er et samarbejde mellem relevante enheder på andre danske universiteter og GTS-institutter. Samarbejdet faciliteres gennem Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC), Digital Research Centre Denmark (DIREC) og i tæt løbende dialog med Forsvaret, Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab, herunder Center for Cybersikkerhed.

Danmark er et af de mest digitaliserede lande, og derfor koster cyberangreb dyrt. Vi skal som samfund derfor opruste til kunne modstå den øgede cybertrussel. Cyber Campus Denmark fokuserer på uddannelse, forskning, innovation og erhvervsudvikling, herunder oprettelse af nye uddannelsesprogrammer inden for cybersikkerhed, avanceret forskning inden for bl.a. kryptering og AI-systemer samt samarbejder med forsvarsorganisationer og teknologivirksomheder.

Ved at opbygge et samlet økosystem, der øger både national og international sikkerhed, beskytter Cyber Campus Denmark kritisk infrastruktur og understøtter væksten i Danmarks forsvarssektor.

Fire fokusområder

Cyber Campus Denmark er en ambitiøs satsning, der bygger på Danmarks stærke position inden for cybersikkerhed.

For at opretholde denne position skal Danmark investere yderligere på fire centrale fokusområder:

Uddannelse

Cyber Campus Denmark etablerer uddannelsesprogrammer, herunder en cyberværnepligt og cyberbrigade for at rekruttere og opkvalificere tusindvis af cyberspecialister. Dette omfatter både officerer og forskere, der skal styrke Danmarks cyberforsvar.

Forskning

Der investeres i avanceret forskning i kryptografi, kunstig intelligens og sikker systemudvikling med henblik på at holde Danmark i front med de nyeste teknologier. Et forskningslaboratorium skal udvikle innovative løsninger, der kan beskytte både Danmark, NATO og EU mod fremtidens cybertrusler.

Innovation

Cyber Campus Denmark arbejder tæt sammen med forsvarsindustrien, universiteter og startups for at udvikle og teste nye cybersikkerhedsløsninger. Hurtig udvikling af prototyper og etablering af stærke økosystemer for cybersikkerhedsvirksomheder er afgørende.

Udvikling af forsvarsindustrien

Cyber Campus Denmark vil styrke Danmarks forsvarsindustri og fremme erhvervsudvikling gennem mobilisering af kapital fra NATO’s innovationsfond og ved at bidrage til internationale cybersikkerhedsstandarder.

Cyberværnepligt

Et af Cyber Campus Denmarks vigtigste initiativer er udvidelsen af cyberværnepligten i Fredericia og oprettelsen af en ny cyberværnepligt.

Cyberværnepligten henvender sig til nye målgrupper, som traditionelt ikke ville kunne blive værnepligtige. Det kunne fx være neurodivergente eller fysisk handicappede.

Med cyberværnepligten sigter man mod at forberede de værnepligtige på at beskytte Danmarks digitale infrastruktur ved at udvikle deres færdigheder inden for cyberforsvar, etisk hacking, digital efterretning og sikkerhedsanalyse – alle afgørende færdigheder i kampen mod det skiftende trusselsbillede i cyberspace. Vi foreslår derfor følgende:

Udvidelse af den nuværende cyberværnepligt på kasernen i Fredericia.

Ny cyberværnepligt: ny intensiv uddannelse, som varer ca. 10 måneder og er struktureret efter fem moduler, hvor hvert modul fokuserer på specifikke kompetenceområder inden for cybersikkerhed.

Ny meritgivende overbygning på cyberværnepligten skal være med til at fastholde de unges tilknytning til Forsvaret.

Det afgørende er, at halvdelen af tiden tilbringes i Forsvaret, mens den anden halvdel af tiden foregår på et universitet.

Efter afslutningen af cyberværnepligtsuddannelsen vil de værnepligtige have mulighed for at fortsætte deres karriere inden for Forsvaret på tre forskellige måder.

  • Ansættelse i Forsvaret – et tilbud om fastansættelse i Forsvarets cyberforsvarsenheder.
  • Reservist – indgå i Forsvarets reserve med mulighed for indkaldelse til tjeneste eller deltagelse i regelmæssige øvelser.
  • Videreuddannelse – yderligere specialisering gennem den nye meritgivende overbygning.

På den måde sikrer Danmark en kontinuerlig udvikling af Forsvaret ved at investere i uddannelse af talentfulde individer, som tilbydes en fremtidig karrierevej inden for national sikkerhed.

Faktaark

Fakta om Cyber Campus Denmark

Q&A om Cyber Campus Denmark

Fakta om cyberværnepligt