Danske virksomheder og organisationer må ofte lede forgæves efter kompetencer, som kan hjælpe dem med at få styr på cybersikkerheden. For at hjælpe med den udfordring, så er Jobcenter Aarhus i et nyt projekt gået sammen med en række aarhusianske virksomheder om at opkvalificere 100 ledige akademikere inden for cyber- og informationssikkerhed.
Målet er, at kursisterne i løbet af to måneder skal opbygge kompetencer, så de kan løfte niveauet af cybersikkerhed og blive ansat i en stilling inden for cybersikkerhed. Forløbet starter med seks ugers kursusforløb, hvor kursisterne lærer om alt fra awareness-programmer til effektiv beredskabskommunikation og om EU’s cybersikkerhedsregler. Det bliver derefter fulgt op af to ugers praktik i en virksomhed.
En af dem, der har deltaget i forløbet, er 28-årige Emilie Lykkegaard, der er uddannet arkitekt, men som havde svært ved at finde job efter endt uddannelse. Hun begyndte derfor at interessere sig for at lære at kode for at udvide sine muligheder og faldt over kursusforløbet fra Jobcenter Aarhus.
Selv om det kan virke langt fra at sætte streger til en ny bygning og til at lave en beredskabsplan mod hackerangreb for en virksomhed, så har springet ikke været specielt stort for Emilie. Hun har altid interesseret sig for det tekniske og har også arbejdet med robotter på arkitektskolen.
“Jeg er nok meget åben af natur og har tænkt, at man skal tage de muligheder, der kommer ens vej forbi. Og så faldt uddannelsen godt ind i nogle af de her diskussioner, som jeg selv har været en del af, om hvor meget vi deler, og hvor usikkert nettet er. Der er mange virksomheder, som bliver ramt af angreb, så jeg synes, at det er en spændende mulighed for at hjælpe virksomhederne med at få en bedre sikkerhed.”
Grundforståelse af SMV’ers cyberudfordringer
I løbet af kursusforløbet er hun blevet undervist i risikostyring, risikovurderinger og i at identificere de forskellige angrebsvektorer, der kan være i en virksomhed. Samlet har det givet hende en grundforståelse af, hvad det er for nogle udfordringer, de står med ude i de små og mellemstore virksomheder.
“Jeg håber, at jeg kan hjælpe dem i gang med at stille de rigtige spørgsmål om, hvad der er vigtigt for dem, og hvor de er sårbare. Der er mange små virksomheder, der leverer services til nogle store infrastrukturer, som er kritiske, og her kan vi være facilitatorer og få sat gang i den her snak om, hvordan de starter en rejse mod en bedre sikkerhed, så de ikke bliver ramt.”
Det kræver ikke nødvendigvis nogen teknisk baggrundsviden at følge undervisningen.
“Der er mulighed for at være teknisk, hvis man drømmer om det, men meget af undervisningen har klart været meget spiselig for os, som kommer med en blødere baggrund. Men det er også, fordi meget af det her handler om at undervise medarbejdere og snakke med ledelsen om at forstå vigtigheden af cybersikkerhed.”
Mere end ‘bits and bytes’
Netop derfor er forsyningsselskabet Aarhus Vand gået med i projektet og har sagt ja til at få en kursist i et praktikforløb, forklarer Keld Nygaard, der står for at koordinere cybersikkerheden i Aarhus Vand:
“Vi er gået med, fordi vi kan se et behov for at få nogle nye kompetencer inden for det her cybersikkerheds-marked. Det er ikke bare ‘bits and bytes’. Der er i høj grad også brug for kommunikation og people skills. Vi vil gerne understøtte, at der kommer flere ind og dækker det behov og støtte op om initiativer, som sikrer uddannelse.”
Praktikanten skal blandt andet hjælpe med at skabe awareness i Aarhus Vand.
“Man kan nemt blive fanget i, at man gør det samme igen og igen, og her tænker vi, at det kan være forfriskende at få et indspark udefra. Det har vi oplevet på andre områder, at der er nogen, der kom og på kort tid har givet et helt nyt perspektiv, som ændrer måden, vi tænker på bagefter.”
Artiklen har været bragt på DI Business den 4. juni 2024.
Fakta om projektet
At der er behov for flere medarbejdere med cyberkompetencer bliver bekræftet af tal fra Erhvervsstyrelsen, der viser, at kun 35 procent af danske SMV’er sidste år havde tilstrækkeligt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil.
Undervisningen varetages af virksomheder som Deloitte, Norlys, ITM8, Conscia, FDCA – Foreningen for Danske Cyber Alumner, D-mærket m.fl. Fælles for dem alle er, at de har fingeren på pulsen inden for cybersikkerhed.
Indsatsen støttes af Industriens Fond, og er en del af Fast Track til kompetencer i cybersikkerhed organiseret af IDA. Indsatsen udføres i samarbejde med Aarhus Kommune, Security Tech Space, Aarhus Universitet, Happy 42 og Jobcenter Aarhus.
Læs mere på bonuscyberknowhow.dk.