Security Tech Space logo

Vi skal lære af Schweiz for at få flere cybersikkerheds-iværksættere

Af Direktør Peer H. Kristensen og Udviklingschef Line Gerstrand, Security Tech Space

Klummens forfattere opfordrer til at kombinere faglige it-miljøer med virksomheder, som har lyst til at tage et samfundsansvar og skabe et miljø, som giver startups den rigtige ramme.

Line Gerstrand og Peer H. Kristensen, Security Tech Space

I Danmark kan vi godt have en tendens til at blande startup-programmerne i stedet for at fokusere på en bestemt niche af virksomheder. Det betyder, at virksomheder, der beskæftiger sig med fødevarer, kommer i samme startup-pulje som virksomheder, der beskæftiger sig med energi. Men de har ofte ikke så meget til fælles.

Vi bør i stedet skabe niche-netværk, der fokuserer benhårdt på bestemte områder og dermed opbygger viden og stærke faglige miljøer inden for de områder. Den form for niche-satsninger er opskriften på, hvordan vi skaber flere startups indenfor bestemte områder og samtidig opbygger viden.

Det er fx oplagt inden for cybersikkerhed, hvor vi allerede har mange af de komponenter, som skal til, nemlig de faglige miljøer på universiteterne samt virksomhederne. Det har man indset i Schweiz, hvor man med udgangspunkt i Genève og universitetet i Lausanne har skruet et stærkt økosystem sammen, der hedder Trust Valley, som fokuserer på cybersikkerhed.

Netværket giver de store virksomheder adgang til den nyeste viden og skaber samtidig grobund for startups, ved at de kan spille bold op ad de store virksomheder. De store virksomheder agerer typisk som fødselshjælpere, ved at de er den første store kunde, som de her startups får i hus.

Erfaringer fra Trust Valley

Det var nogle af de erfaringer, vi mødte, da vi i slutningen af januar var med bestyrelsen for Security Tech Space på besøg hos Trust Valley. Trust Valley består af over 400 organisationer og 500 eksperter fra forskellige felter som databeskyttelse, blockchain, cybersikkerhed og kunstig intelligens.

Gevinsten er ligetil, for ved at blande førende spillere fra erhvervsliv, offentlige institutioner og myndigheder, herunder politi og militær, så formår man at fremme ekspertise og innovation inden for cybersikkerhed og digital tillid i hele Genève-regionen. Udover et stærkt brand får man samtidig skabt et mere sikkert og tillidsfuldt miljø for virksomheder, borgere og myndigheder.

Konkret foregår det ved, at Trust Valley faciliterer konferencer, workshops og uddannelsesforløb. De afholder bl.a. summerschools, hvor talentfulde iværksættere kan komme og løse udfordringer inden for cybersikkerhed. De har samtidig skabt et program, hvor man som iværksætter får adgang til investorer og andre virksomheder.

Det er skruet økonomisk sammen på den måde, at 50 procent af finansieringen kommer fra det offentlige, mens den anden halvdel kommer fra det private. Hver bidragyder køber sig adgang til en bestyrelse, hvor de udvælger de bedste startups. Dette nåleøje er med til at gøre det attraktivt at være med og tiltrække de bedste startups.

Genève er i forvejen en global by med mange internationale NGO’er, men deres ambition hos Trust Valley smitter af, idet de formår at tiltrække virksomheder fra hele verden. Det viser sig ved, at halvdelen af de virksomheder, der er med i deres program, er internationale.

Den første kunde

Den store gevinst for iværksætterne er, at de ikke kun får adgang til investorer; de får også nogle kunder i de store virksomheder. Vi så fx en startup, som havde teamet op med et større forsikringsselskab, og som i stedet for at give dem penge, havde taget deres produkt og integreret det i deres virksomhed. Det ser vi ikke så meget af i Danmark, men læren er, at det ikke altid handler om penge. Det handler mere om den første kunde, fordi det er med til at holde liv i forretningens ofte svære første leveår.

Vi har nok kun set starten af, hvordan den schweiziske model kommer til at udvikle sig. Men der er ingen tvivl om, at det kommer til at blive stort. For når man blander netværk og relationer på tværs, så skaber man et miljø, som kan producere nye løsninger, vækst og udvikling. De har lagt grundlaget for en global position inden for cybersikkerhed.

Besøget i Genève har givet gode kontakter i Trust Valley, som vi helt klart kommer til at dele viden med fremadrettet. Det har også givet gode input til en kommende strategi, og det har gjort det endnu mere tydeligt, at der er brug for en lignende enhed herhjemme kun med fokus på cybersikkerhed, der kan samle aktørerne på tværs af økosystemet.

Offentlig-private partnerskaber

For at ruste os mod det, skal vi kigge på den schweiziske model. Den viser, at man med fordel kan lave offentligt-private partnerskaber, hvor de store virksomheder bidrager til at skabe nye startups, bl.a. ved at være mentorer for dem og ved at være deres første kunder. De store virksomheder får mulighed for at følge med i den nyeste udvikling.

Vi har allerede mange af komponenterne til at gøre det samme i Danmark, og i særdeleshed i Aarhus, som i forvejen har et stærkt innovationsmiljø indenfor cybersikkerhed. Det bliver bakket op af en analyse, som Deloitte lavede i 2023, der viste, at Aarhus har en forsknings- og markedsmæssig styrkeposition inden for cybersikkerhed. Aarhus Universitet er nr. 2 i verden inden for kryptografi, og byen har samtidig et af landets største it- og innovationsmiljøer.

Det er med udgangspunkt i det epicenter, at Aarhus Kommune har etableret Security Tech Space, som skal hjælpe virksomheder med viden, uddannelse og talentudvikling inden for cybersikkerhed. Et sådan center skaber ikke sig selv. Det er derfor afgørende, at man fra politisk side afsætter midler, som støtter op om forskning og erhvervssamarbejde inden for cybersikkerhed.

Cybersikkerhed er et komplekst felt med et stigende behov for innovative løsninger. Men ved at kombinere vores faglige it-miljøer med store virksomheder, som har lyst til at tage et samfundsansvar, så kan vi skabe et miljø, som giver startups den rigtige ramme at spille bold opad.

Artiklen har været bragt i ITWATCH den 23. februar 2024.