Security Tech Space logo

Aarhus vil styrke Danmarks cyberforsvar med nationalt Cyber Campus

Vores nationale cyberforsvar skal udvikles og styrkes. Det er målet med det nye initiativ Cyber Campus Denmark, som Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Security Tech Space står bag.

Danmark står over for en stigende trussel på det digitale område, hvor kriminelle og fremmede magter stjæler data og afpresser borgere, virksomheder og offentlige institutioner. Der er mange eksempler på, at cyberangreb har kostet dyrt: Mærsk, Vestas, Norlys, Greenpower, DSB og mange flere har været ramt. Og nogle angreb har været tæt på at lukke dele af vores kritiske infrastruktur som elektricitet og transport.

Derfor skal vi som samfund ruste os bedre til at modstå den øgede trussel på cyberområdet, forklarer Peer H. Kristensen, direktør for Security Tech Space:

”Vi skal gøre det nemmere for offentlige, private, civile og militære instanser at arbejde sammen om forskning, uddannelse og innovation inden for cybersikkerhed. Derfor samler vi alle kræfterne i et Cyber Campus i Aarhus. Modellen findes allerede i flere lande og har vist sig effektiv”. 

”Initiativet skal øge Danmarks kapacitet inden for cybersikkerhed ved at skabe et nyt og effektivt samarbejde om uddannelse, forskning, og innovation i cybersikkerhed. Det skal fungere som et bindeled, hvor industri, universiteter, offentlige myndigheder, samt Forsvaret og Beredskabsstyrelsen kan arbejde sammen om et stærkt civilt og militært cyberforsvar”.

Danmark har en stærk position indenfor forskning og innovation i cybersikkerhed. Det er på den baggrund, at Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Security Tech Space foreslår en national satsning med hovedsæde i Aarhus. Kaj Grønbæk, der er professor og institutleder på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, forklarer:

”Aarhus Universitet er blandt de førende i verden indenfor bl.a. kryptografi og korrekt software. Vi skal sikre den position gennem fortsat forskning, samtidig med at vi gør resultaterne tilgængelige gennem uddannelse af flere IT-sikkerhedseksperter og spin-out af flere nye virksomheder”. 

Der er brug for samarbejde og flere kvalificerede medarbejdere, der kan styrke modstandskraften hos både virksomheder og myndigheder, ifølge Kaj Grønbæk:

”Et globalt konsulenthus har dokumenteret, at 80 procent af alle sikkerhedsbrister skyldes mangel på viden om cybersikkerhed. Derfor er det særligt vigtigt, at vi kan uddanne flere danske og internationale studerende og bibringe dem IT-sikkerhedskompetencer på højeste niveau, f.eks. gennem vores nye specialisering i Cyber Security på Datalogiuddanelsen”.

På Aarhus Universitet uddanner fakulteterne Technical Sciences, Arts og Natural Sciences hvert år flere hundrede kandidater inden for it. Uddannelserne dækker bredt fra hardware og datalogi over software-teknologi og digital design til informationsvidenskab.

Cyberværnepligt i Aarhus

Det stærke miljø omkring cybersikkerhed åbner også for yderligere en mulighed for at styrke cyberforsvaret, som parterne bag Cyber Campus Denmark lægger op til at udnytte.

“Vi skal styrke forsvaret inden for cybersikkerhed med en kaserne for cyberværnepligtige, og Aarhus har alle forudsætninger for at huse den, da der allerede er et stærkt økosystem inden for cybersikkerhed. Universitetet er blandt de bedste i verden inden for cybersikkerhed, og byen har samtidig et stærkt iværksættermiljø med mange startups inden for cybersikkerhed. Det gør byen til en ideel base for rekruttering og uddannelse af cyberpersonale til forsvaret,” forklarer Peer H. Kristensen.

Mere information

Peer H. Kristensen
Direktør, Security Tech Space
peer.kristensen@securitytechspace.dk
Telefon: 51 97 79 99

Kaj Grønbæk
Professor og institutleder, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet
kgronbak@cs.au.dk
Telefon: 21 49 56 34

Missionen for Cyber Campus Denmark er:
  • At fremme samarbejde mellem offentlige og private sektorer samt akademiske institutioner for at accelerere udviklingen af avancerede cybersikkerhedsløsninger. 
     
  • At tiltrække, uddanne og fastholde talenter inden for cybersikkerhed gennem avancerede uddannelsesprogrammer og forskningsmuligheder. 
     
  • At fungere som en katalysator for innovation inden for cybersikkerhed ved at tilbyde state-of-the-art faciliteter og ressourcer til startups, samt samarbejde med etablerede virksomheder og forskningsprojekter. 
     
  • At bidrage til den nationale og internationale cybersikkerhedsdagsorden gennem partnerskaber, policyudvikling, standarder og delt viden.